Cheng Jingqi zadebiutuje w derbach

Drużynowy mistrz świata juniorów z 2008 roku Cheng Jingqi w przyszłym tygodniu zadebiutuje w PKS Kolping FRAC Jarosław w LOTTO Superlidze. "Chińczyk jest graczem wielkiego formatu" - uważa menedżer Kamil Dziukiewicz.

25-letni Cheng Jingqi wystąpi 29 listopada w Rzeszowie w derbowym spotkaniu z Fibrain AZS-em Politechniką.

- To bardzo szybki zawodnik, świetnie pracujący na nogach. Chińczyk gra ultraofensywnie i agresywnie, co z pewnością przypadnie do gustu naszym kibicom. Istotne, że jest leworęczny, a więc będzie sprawiać dodatkowe kłopoty swym rywalom - powiedział Dziukiewicz.

Cheng Jingqi w wieku zaledwie 14 lat sięgnął po dwa medale MŚJ w Madrycie. Złoto wywalczył w turnieju drużynowym ze starszymi od siebie: o dwa lata Fang Bo (późniejszy wicemistrz globu seniorów w singlu) i o rok Yan Anem. Ponadto zdobył brąz w mikście.

- Chińczyk przyjedzie do Jarosławia kilka dni przed spotkaniem z rzeszowianami. Chcemy mu pokazać miasto i okolice oraz uroczyście przedstawić pozostałym zawodnikom naszego klubu. Ponadto zaplanowaliśmy gry pokazowe z udziałem Chenga m.in. w szkołach. Chcemy maksymalnie wykorzystać jego obecność, bo jest graczem wielkiego formatu, a Kolping FRAC zawsze słynął z doskonałej atmosfery w szatni - stwierdził menedżer najlepszej drużyny superligi w sezonie 2017/18.

W ośmiu spotkaniach Dziukiewicz wystawiał "żelazny" skład, który tworzyli: reprezentujący Ukrainę Kou Lei (bilans gier 11-1), Chińczyk Han Qiyao (6-2) i pięciokrotny złoty medalista IMP w singlu Daniel Górak (4-5).

- Bardzo pozytywnie oceniam Hana Qiyao, który ma 75 procent skuteczności, co jest bardzo dobrym wynikiem w LOTTO Superlidze, zwłaszcza jak na debiutanta. Pozytywnie mnie zaskakiwał, grał z meczu na mecz coraz lepiej. A przypomnę, że Chińczyk liczy sobie dopiero 19 lat, jest w obcym kraju i z dala od domu. Oby dalej się tak rozwijał i notował kolejne zwycięstwa - podkreślił szkoleniowiec.

W indywidualnym rankingu prowadzi mający chińskie korzenie Kou Lei. Brązowy medalista Igrzysk Europejskich w 2015 roku drugi sezon występuje w Jarosławiu.

- Kou Lei świetnie przepracował okres przygotowawczy, znacznie ograniczył też swoje występy w turniejach indywidualnych. Ma więcej czasu na trening, ale także na regenerację organizmu. Rola lidera naszej drużyny mu odpowiada, bo lubi brać ciężar odpowiedzialności na swoje barki - dodał Dziukiewicz, który jest również wiceprezesem Polskiego Związku Tenisa Stołowego.

Do końca pierwszej rundy LOTTO Superligi jego ekipa zagra jeszcze dwa mecze wyjazdowe. 5 grudnia z LOTTO ZOOleszcz Gwiazdą Bydgoszcz i 8 grudnia z Energą-Manekinem.